Vitruvius - homlokzat
2011.11.19.

A Középület Tervező Zrt. új székházának tűzfalára készítettünk egy falfestményt. Megbízónk a híres Leonardo Da Vinci híres Vituvius rajzát kérték tőlünk 6 x 7,28 méteres méretben.

Mivel a falfestmény vázlata már több száz éve elkészült, és az így nem igényelt egyeztetést,  ezért azonnal az elkészítés paramétereit tudtuk egyeztetni. Vonalas ábra lévén, fontos kérdés volt a vonal színe és átlagos vastagsága, hogy a választott méretben is jól mutasson a falfestés. Az építészirodában tett látogatásunk során egy homlokzati vakolatmintán kiválasztottuk a megfelelő színt ami az eredeti képhez hasonló szépia lett és a megrendelőnk által nyomtatott méretarányos vonalrajzok alapján egyeztettük az ideális vonalvastagságot.

A megadott mérethez igazítva készítettünk egy négyzetrácsos vázlatot 1 x 1 méteres osztással, hogy ez alapján a helyszínen könnyen fel tudjuk rajzolni a képet. A négyzetrácsokon meghatároztuk a kör középpontját és a fontosabb kontrollpontok koordinátáit. Ezekre azért volt szükség, mert tudtuk, hogy a helyszínen az állvány miatt nem fogjuk egyben látni a képet és csak a tervrajz pontos előkészítésével tudjuk elérni a precíz kivitelezést.

A falfestmény falon való elhelyezkedéséről a megrendelőnk biztosított egy rendkívül pontos homlokzati rajzot, ami alapján könnyedén fel tudtuk szerkeszteni a falfestmény vázlatát.

Mivel november második felén jártunk, ezért fontos kitétel volt, hogy a munkát a festékek miatt csak +8 Celsius fok felett tudjuk elkészíteni, valamint számolnunk kellett azzal is, hogy a reggeli órákban ugyan már világos van de csak lassan melegszik fel a hőmérséklet, ugyanakkor délután négy óra felé hirtelen sötétedni kezd és gyorsan esik a hőmérséklet is. A falfestmény elkészítését így egy rendkívül rövid intervallumra kellett ütemezni, ezért fontos volt, hogy előre kitaláljuk a munkavégzés pontos ütemtervét. A csapat egy része a pontosan szerkesztendő négyzet és kör megszerkesztésén dolgozott, míg a csapat másik fele az emberi alak felrajzolását végezte, majd ezt követően, hogy ne kelljen kerülgetni egymást mindenki egy-egy szinten kifestette a kontúrvonalakat. A falfestés utolsó fázisában elkészítettük az arc, a mellkas, és a kézfejek árnyékolását, és ezzel egy időben a háttér sraffozását is.