Flott Festékbolt - homlokzat
2010.04.10.

Egy konkrét látványtervvel kerestek meg minket Pomázról, fotorealisztikus dekorfestés igényével. A látványtervet Fintor Rita készítette, ez alapján festettük meg a festékbolt homlokzatát.

A feliratokhoz külön sablont készítettünk. Első lépésben számítógépen megszerkesztettük a betűket, majd kinyomtattuk és kivágtuk.

A festékbolt bejárati homlokzatának jobb oldalán a látványtervnek megfelelően lealapoztuk két rétegben a falat, mivel a feliratot csak a festék száradása után tudtuk felrajzolni majd megfesteni. Amíg száradt a fal, Gyula elkezdte a jobboldali alak kivitelezését. A falfestményen szereplő alak ránézésre a talajon áll, így a tulajdonost állítottuk falhoz majd rajzoltuk körül.

 

Gréta közben elkezdte a baloldalon lévő betűk kivitelezését. Egy reklámfelirat akkor lesz szép, ha precízen meg van szerkesztve, és odafigyelünk, hogy a vonalak vízszintesek és függőlegesek legyenek, valamint egyenletesek legyenek a betűközök.  

 

Vízszintező vonalzóval meghúztuk az alapvonalat, erre helyeztük rá a kezdőbetűt, a nagy szél miatt maszkolószalaggal rögzítettük a sablont, majd körberajzoltuk, ezt követte a betűköz kimérése majd a következő betű felragasztása és megrajzolása és így tovább…

Miután az összes betű felrajzolásra került, elkezdtük a betűk kifestését, majd száradás után a betűk árnyékolása következett az alapfelületnél sötétebb árnyalatú színnel.

 

Ez idő alatt Gyula a falfestés jobb oldalán álló megrajzolt alakot lealapozta, majd megfestette a részleteket az árnyékolással együtt, majd közösen elkezdtük a baloldali alak megfestését. Legelőször a létrát készítettük el, a rendelkezésünkre bocsátott létra lapján. Az eredeti létrát a falhoz állítottuk, a fontosabb csomópontjainak helyét, magasságát bejelöltük a felületen, majd ugyanezeket a motívumokat párhuzamosan eltolva megismételtük. Miután elkészült a ceruzarajz, a vonalak mentén nagyon precízen kifestettük.



Miután elkészült a létra szükségünk volt egy élethű alakra. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a Gyula létrára állt és lefotóztuk, majd a fénykép alapján felvázoltuk a mozdulatot. Itt is először az alak ruházatának alapozását festettük meg, majd ezt követte a falfestmény részleteinek a megfestése. A falfestés utolsó fázisában felkerült az önárnyék, ettől már életszerűvé vált a kép, majd a vetett árnyék, melynek hatására a kép úgy tűnik, mintha kiemelkedne a falból.


Ezt követte a homlokzat oldalsó falfestménye. Először megfestettük a falra támasztott létrát. Ez abból állt, hogy két egymásra párhuzamos lécet festettünk, berajzoltuk a létrafokokat, majd megfestettük a megfelelő színekkel. Közben a létrára felrajzoltuk az alakot, lealapoztuk, és az előző két emberalaknál használt technikával megfestettük a részleteket és az árnyékokat.  Befejező fázisként a létra és az alak vetett árnyékának megfestésével zártuk a falfestményt.