Sündörgés - gyermekszoba
2012.04.04.

Tatabányán Gréti régi gimis osztálytársa keresett meg minket, hogy a születendő kisbabája gyermekszobájába készítsünk egy vidám mesés falfestményt.

Első lépésben e-mailben küldtek egy ábrát, hogy milyen jellegű falfestményt szeretnének, majd ez alapján a helyszínen közösen ötletelve kitaláltuk a kész kompozíciót és a helyszínen készítettünk is egy ceruzavázlatot.

A kivitelezés első lépéseként felrajzoltuk ceruzával a vázlatot a falra. A szoba adottságai alapján rajzoláskor találtuk ki a szereplők méreteit és pontos helyüket.

Először a felhő mögött leskelődő vidám napot majd a felhőt festettük meg. A napocska sugarai felé haladva koncentrikus körvonalakkal egyre narancsosabb szín használtunk, hogy minél melegebb színhatást érjünk el. Mivel a napocskának a felhőtől nagyrészt nem látszik a szája, ezért fontos volt, hogy már a tekintette is huncutul mosolyogjon. Az égbolt megfestése után a fa következett, a törzsét szürkés-zöldre alapoztuk,  majd a kérgét okker színnel részleteztük. A lombkoronát  a hármas csapás technikával készítettük el.

Miután megszáradt a háttér következtek a mesefigurák. Párhuzamosan festettük két oldalon a figurákat, az odúba bagoly került, a fűre süni mama és a kicsinye. Hogy minél aranyosabb legyen nagy szemeket, magas homlokot festettünk nekik. A tüskéjüket almával és virággal díszítettük. A sünök tüskéje a természetben a tővénél majdnem fekete a hegye pedig majdnem fehér, ezért a falfestményen is ennek megfelelően festettük meg, arra figyeltünk oda, hogy a tüskék iránya is természetes legyen. A vakondnál is a játékosságra törekedtünk, ugyan egy szürke kis állat, de egy laza mozdulattal vidám mosollyal és egy kertésznadrággal igyekezdtünk mesehőst faragni belőle. Festettünk még egy mókust a fára, egy hernyót - az apuka kívánságára-,egy csigát, két madarat, hogy a kép élménydús legyen. Összességében elmondhatjuk, hogy szándékosan használtunk élénk színeket, hogy összhatással legyen a fal zöld színével,  valamint a baba jól kivehesse a figurákat. A kész falfestményt a végén foszforeszkáló festéssel tettük szemléletessé, hogy a születendő baba este is csodálhassa az erdő világát.