Életfa falfestmény - Szikszó - idősek otthona
2009.11.14.

Ez a megbízás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében készült, ahol eddig még nem készítettünk falfestményt. A szikszói Bethánia Szeretetotthon 2009-ben 10 éves, és ennek tiszteletére készíttették velünk az életfát.

A nagy távolság miatt a munka megkezdése előtt telefonon és interneten kommunikáltunk, de ez jó példa arra, hogy a nagy távolság is áthidalható.

A tervezés során a megrendelőt megkértük, hogy küldjön képet, hogy hová szeretné elkészítetni a falfestményt. Helyszíni felmérés hiányában ez nekünk egy visszajelzés, hogy felmérjük, hogy milyen a fal állapota, milyen körülmények közt kell festeni. Ennél a falfestménynél nagyon lényeges volt, hogy lássuk a szintezést, a falban található bemélyedést, és a ferde fal elhelyezkedését, itt a későbbiekben optikailag csalni kellett a fa törzsével.

Legelőször ceruzával megrajzoltuk az életfa törzsét, amit a sarokba helyeztünk el, majd ezután következtek az erősebb ágak, és a csigaszerű nyúlványok. Utoljára pedig a gyökerek, amiket finom vonalvezetéssel rávezettünk a lépcsőre, mintha azokon kapaszkodna.

 

Miután a falfestmény vázlata elkészült, először egyszínűre lealapoztuk a fát, a megrendelővel egyeztetve egy meleg tónusú barnára esett a választás. Mint a képen is látszik, nagyon lelkes csapatmunkában készült a falfestmény, volt hogy egyszerre öten is dolgoztunk a felületen, külön köszönettel is tartozunk a lelkes csapatnak, akik nélkül biztosan nem készülhetett volna el időben a falfestés. Néha egy újságíró vagy TV-riporter tette izgalmasabbá a munkát, valamint a lakók biztatása és kedveskedése adott erőt a munkához.

 

Az eredetileg elképzelt csigavonalakat kacsokkal tettük még kifejezőbbé, mert a helyszínen mindig jobban látszik, milyen hatásokat tudunk elérni a különböző formákkal és részletekkel.

A falfestmény egyszínű alapozása után következett a patchwork-szerű minta felhordása. Itt csak néhány meleg színt használtunk, ami illeszkedik az otthon előterének kialakításához.

Eddig elkészült munkáink közül ez a legmagasabb falfestmény, és minél feljebb haladtunk a létrán annál jobban oda kellett figyelni az alkotásra. Ennek több oka is volt, a magasság önmagában is nehezíti picit a munkát, ugyanakkor az életfa felső felén kellet különösen odafigyelni a fal síkjának változatosságára, ám ebből a nehézségből igyekeztünk inkább előnyt kovácsolni.

 

A falfestmény befejezésével a mi munkánk ugyan véget ért, de az életfa készítése koránt sem ért véget.

A helyi dekoratőr, Déri Ákos még sok energiát fektetett a kép teljessé tételébe, több mint kettőszáz nevet –az otthon alapítóit, korábbi és jelenlegi lakóit és munkatársait- írt fel szépen kivitelezett kalligrafikus betűkkel az általunk megfestett ágakra.


A falfestmény élettel való megtöltése még az otthon ügyes kezű lakóira vár, akik saját készítésű patchwork madarakkal teszik vidámmá a képet.