Tengerpart - falfestmény és padlófestmény
2018.08.05.

23 m²

Nyergesújfalu, fürdőszoba

A megrendelő kérése az volt, hogy 3D hatású falfestménnyel tegyük látványosabbá fürdőszobját.


Előkészületek

A dekorációs falfestés tervezését a helyszíni felmérés és kapott tervrajzok alapján digitális vázlatokkal kezdtük. A látványtervezésnél figyelembe vettük a falfelület és a padló elhelyezkedését, láthatóságát, valamint a felületre jellemző megvilágítást is.

A kompozíció perspektívájának kialakításához a horizontvonalat és az enyészpontokat a kádban ülő ember átlagos szemmagasságához igazítottuk. Így lesz a falfestmény leginkább természetes, térbeli hatású.

A látványtervek alapján kiszámoltuk az anyagigényt és ilyenkor ellenőrizzük azt is, hogy meglévő eszközeinkből és festékeinkből megvan-e a megfelelő mennyiség az elkészítéshez.

Miután az ügyfél elfogadta, kinyomtattuk a falfestés végleges terveit és a témához kapcsolódó, összegyűjtött referenciaképeket is. A méretre igazított látványtervre a felület nagy mérete miatt négyzetrácsot szerkesztettünk, és ezt is több példányban kinyomtattuk a rajzoláshoz.


Falfestés

A helyszínen szokás szerint maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket.

A falfestmény készítését a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük.

A látványterv alapján felrajzolt ábra fontosabb vonalait sötétkék vonalakkal áthúztuk, és ugyanezzel a színnel a sötétebb tónusok helyét is aláfestettük. Ezek a vonalak az alapszínek felhordása után is halványan láthatóak maradnak, segítve így a festést, ugyanakkor a végleges képen már nem látszanak.

A kép nagyobb összefüggő felületeit hengerrel és széles ecsettel lealapoztuk a jellemző színekkel. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.


Padlófestés

A padló festését műgyanta alapra készítettük. Első lépésben maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket.

A padlófestmény készítését is a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük.

A kép alapszínét hengerrel, a nagyobb részleteket széles ecsettel lealapoztuk a jellemző színekkel. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket. A végén széles ecsettel híg festékkel felfestettük a hullámokat.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.

A fal-, és padlófestmény elkészítése 3 napot vett igénybe.


Különleges technikák és eszközök

A műgyanta alapra első rétegként Unitop festéket hordtunk fel hengerrel. Az elkészült képre az Örkönd Kft. - padlóspecialista partnerünk segítségével kopásálló poliuretán bevonat kerül.


Képek a készítésről