Pécs - Vegyesbolt - homlokzat
2013.05.05.

Egy pécsi vegyesbolt tulajdonosa kerestett meg minket, hogy készítsünk nekik látványos falfestményt. A dekoráció tervezésénél fontos szempont volt elsősorban a járókelők valamint a bolt előtt elhaladó forgalom figyelemfelkeltése.

Az üzlet tulajdonosa megszállott Citroen imádó, így nem maradhatott le a HY típusú autó sem, mely festménybe tervezése a rendelkezésre álló kevés hely miatt nem volt egyszerű. Arra is külön figyelmet kellett fordítanunk, hogy a bejárati ajtó nyitott állapotban a falfestés egy-egy részét kitakarja. Az ajtó melletti zöldségek, gyümölcsök, pékáruk  elhelyezésénél az volt a célunk, hogy a boltba betérő vásárló többet lásson az alsó polcokon lévő és kevesebbet a felső polcokon elhelyezett élelmiszerekből, pont úgy mint a valóságban.

Apróbb módosítások után megszületett a végleges terv, amit a kivitelezés során végig a kezünkben, vagy a falra ragasztva tartottunk, így sokat segített a részletek pontos elhelyezésében.

Először a feliratok körvonalait kezdtük felrajzolni, majd a további részletek vázlatai kerültek fel a falra. A női alakok és a kislány festését sötétbarna aláfestéssel kezdtük, ezekkel határoztuk meg a főbb tónusokat, melyek elsőre ijesztően hathatnak, de a későbbi színek hozzáadásával igazán valósághűvé válnak. A bőr és ruhák színét az aláfestésre már a végleges szín egy sötétebb tónusával festettük meg, majd folyamatosan hordtuk fel a világosabb és telítettebb színeket, hogy kialakítsuk a fényeket és árnyékokat.

A feliratok felfestése a fal göröngyös mivolta miatt nagy koncentrációt igényelt, hogy precízek legyenek a kontúrok.

Miközben dolgoztunk rengetegen megálltak, kérdezősködtek és már a félkészen is nagy figyelmet kapott a fal.

A legmeglepőbb volt hogy az autósok dudálással fejezték ki tetszésüket, mely először megzavarta kicsit az ehhez nem szokott csapattagokat, de később inkább élvezték a figylemet.

A festés során többen is be akartak jönni a boltba vásárolni, és kérdezősködtek, hogy mikor nyit az üzlet, talán ez is tükrözi mekkora érdeklődést lehet felkelteni egy dekorációs falfestéssel.

A második nap késő este fejeztük be a munkát a Citroen HY autó elejének megfestésével, mely forgácslapból lett a falra applikálva. Az autó szélvédőjének és tetejének megfestése különlegesen érdekes feladat volt, hiszen az eredeti autó ablaka nem függőleges, a fal viszont igen. Ha oldalnézetből függőlegesre festettük volna az oldalsó ablak elejét, ez megváltoztatta volna a jármű jellegét, viszont kapóra jött a visszapillantó tükör elhelyezkedése, amivel ki tudtuk tölteni a kimaradó ék alakú formát.