Falfestmény egy szobor emlékére - falfülke
2010.10.02.

Azzal a szomorú történettel keresett meg minket a megbízónk, hogy a nyaralójából ellopták az egyik kedvenc szobrát. Az interneten böngészve talált rá az oldalunkra, és az az ötlete támadt, ha már a szobrot pótolni nem tudja, de egy fénykép alapján elkészített falfestmény megszüntethetné hiányérzetét.

Szerencsére nagyon jó minőségi fényképpel rendelkezett az ellopott szoborról, ami alapján dolgozhattunk.

A falfestmény különlegessége, hogy kivitelezésekor az eredeti szobor fémes hatását imitáló felületet valósítottunk meg, és olyan módon fokoztuk ezt a hatást, hogy a szobor festésekor a színekhez arany, ezüst és bronz festéket is kevertünk.

A szobor képe látszólag képbe kerülhessen, a falfestés hátterébe olajfát festettünk.

 

A falfestmény elkészítését a szobor kontúrjainak felrajzolásával kezdtük, a kinyomtatott fotó alapján.

 

A kontúr felrajzolása után, a növényzet alapozásával folytattuk a falfestést. Mivel 10 fok körüli volt a hőmérséklet és napfénynek nyoma sem volt, ezért a festék lassan száradt, a növényzet alapozását követően a szobor alapozásával folytattuk, hogy a részletek felfestése előtt minden szükséges felület megfelelően elő legyen készítve. A szobor alapozásánál odafigyeltünk, hogy az ecsetvonások kövessék a ruha gyűrődésének íveit, valamint az árnyékolást.


Miután megszáradt a falfestmény alapozása, következett a szobor részleteinek megfestése. Itt arra figyeltünk oda, hogy a szobor bronzos hatását visszaadjuk a festményen. A szobor befejezése után visszatértünk a háttér kialakításához. A háttérben lévő olajfához  világos tónusú zöldet használtunk és kevésbé dolgoztuk ki, majd a térben egyre előrébb haladva, egyre sötétebb tónust alkalmaztunk és egyre pontosabban alakítottuk ki a formákat.