Jászberényi fagylalttolvajok
2017.05.26.

~10 m²

Riviéra Fagyizó, Jászberény

A fagyizó azzal a kéréssel kereste meg partnerünket, hogy szeretne egy vidám, figyelemfelkeltő falfestményt az üzlet előtti falra, illetve falakra.

Úgy gondoltuk, vidám gyermekekkel és látványos állatokkal sikerül elérni azt a hatást, hogy a látogatók szívesen készítsenek fényképeket a fal előtt, melyeket azután a közösségi médián keresztül meg is osztanak.

Előkészületek

A dekorációs falfestés tervezését a helyszíni felmérés digitális vázlatokkal kezdtük. A látványtervezésnél figyelembe vettük a falfelület elhelyezkedését, láthatóságát, hogy az utca felől minél hatásosabb legyen.

A kompozíció perspektívájának kialakításához a horizontvonalat és az enyészpontokat az álló ember átlagos szemmagasságához igazítottuk. Így lesz a falfestmény leginkább természetes, térbeli hatású.

Miután az ügyfél elfogadta, kinyomtattuk  a falfestés végleges terveit és a témához kapcsolódó, összegyűjtött referenciaképeket is. A méretre igazított látványtervre a felület nagy mérete miatt négyzetrácsot szerkesztettünk, és ezt is több példányban kinyomtattuk a rajzoláshoz.

Falfestés

A helyszínen szokás szerint maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket.

A falfestmény készítését a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük.

A látványterv alapján felrajzolt ábra fontosabb vonalait sötétbarna vonalakkal áthúztuk, és ugyanezzel a színnel a sötétebb tónusok helyét is aláfestettük. Ezek a vonalak az alapszínek felhordása után is halványan láthatóak maradnak, segítve így a festést, ugyanakkor a végleges képen már nem látszanak.

A kép nagyobb összefüggő felületeit, mint például az égbolt, széles ecsettel lealapoztuk. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.

A falfestmény elkészítése 1 napot vett igénybe.