Bádogosbolt - homlokzat
2012.04.16.

Megrendelőnk, egy pomázi bádogosbolt tulajdonosa, azzal a kéréssel keresett fel minket, hogy egy olyan térhatású falfestményt készítsünk számára ami egyértelműen és látványosan visszaadja az üzlet tevékenységét.

Korábban már festettünk Pomázon festékboltot, bicikliboltot így nagyon örültünk egy újabb utcafronti kép megfestésének.

A megrendelő elképzelése alapján készítettünk két vázlatot, melyekből kiválasztotta a neki jobban tetsző látványtervet.

 

Legnagyobb kihívást a fal előkészítése jelentette, mivel el kellett távolítani az előző falfestményt valamint az ismeretlen “alkotók” által felfújt graffiti feliratokat. A faltakarítást falkaparóval és drótkefével oldottuk meg, majd több réteg fehér festéket vittünk fel a falra.

Miután lealapoztuk a falat 1m x 1m négyzetrácsot szerkesztettünk fel magunknak segédvonalként a ló és lovasa megrajzolásához, valamint meghúztuk a feliratok vízszintes alapvonalát is. Felsablonoztuk a festendő betűket és felvázoltuk a lovast.

 

A lovag megrajzolásánál a páncél élethű kialakítása volt a legnagyobb kihívás. A ló kontúrjainak megrajzolása után a páncélos részeket kékesszürke színnel alapoztuk, vizes festékkel, hogy már az alapozásnál foltszerűen belekeverjük a környezet reflexfényeit is. Egy fémfelületnél sokkal jellemzőbb a visszavert fények kontrasztja, mint egy matt felület esetén a hagyományos fény-árnyék hatás, de a korábban készített sok fantasy könyvborítónak hála, a páncél fényezése nem igényelt külön referenciát, sokkal inkább kitartást és figyelmet. A páncél kialakításához természetesen utánanéztünk, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak a korabeli szakemberek, és ez a páncéltípus nyerte el leginkább a tetszésünket. Mivel a páncélnak kellett igazán dominánsnak lennie a képen ezért már a látványterven sem alakítottunk ki hátteret, a sötét ló és a fényes páncél így adja a legszebb kontrasztot a fehér falon.


A majdnem életnagyságú ló és lovag, már elkészülése előtt elkezdte teljesíteni küldetését, rengeteg járókelő állt meg megcsodálni és kérdezgettek minket az elkészülésről, sőt még olyan autós is akadt, aki visszafordult, hogy lefényképezhesse a készülő alkotást. Bízunk benne, hogy lovagunk sok évig keményen harcol majd, hogy megrendelőnk üzletére felhívja a figyelmet!