Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltára - 1956-os emlékszoba
2017.07.01.

5 × 3 m; ~10 m2

Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltára

A tatabányai városi levéltár megbízásából készítettük el az 1956-os emllékszoba falfestményét. Ebben az esetben a teljes felújítási munkafolyamatot mi terveztük, és bonyolítottuk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Bonumventus-nak és az Office-R Services-nek közreműködésükért.

 

 

Előkészületek

A dekorációs falfestés tervezését a helyszíni felmérés alapján ceruzavázlatokkal és digitális vázlatokkal kezdtük. A látványtervezésnél figyelembe vettük a falfelület elhelyezkedését, láthatóságát, valamint a felületre jellemző megvilágítást is. Ezen a falon szabadon hagytuk a kivetítőnek szükséges felületet is. Előírás volt az is, hogy a terem kialakítását támogató 1956-os emlékév logóját is feltüntessük a falon.
A kompozíció perspektívájának kialakításához, mivel előadóteremről van szó, a horizontvonalat és az enyészpontokat az ülő ember átlagos szemmagasságához igazítottuk. Így lesz a falfestmény leginkább természetes, térbeli hatású.
A látványtervek alapján kiszámoltuk az anyagigényt, a logóhoz és feliratokhoz megszerkesztettük a sablont a vágáshoz.

Miután az ügyfél elfogadta, kinyomtattuk a falfestés végleges terveit és a témához kapcsolódó, összegyűjtött referenciaképeket is. A méretre igazított látványtervre a felület nagy mérete miatt négyzetrácsot szerkesztettünk, és ezt is több példányban kinyomtattuk a rajzoláshoz. A festményen egy valós szereplő, a tatabányai Klébert Márton portéját kérték elhelyezni, a többi szereplőhöz saját csapatunk arcai alapján dolgoztunk.
A dekorációs festéshez szükséges arculati színeket a a megfelelő színkóddal kikevertettük.

Falfestés

A helyszínen szokás szerint maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket, odafigyelve a közben zajló egyéb munkálatok helyigényére is.
A falfestmény készítését a rajzolást segítő négyzetrács vonalainak, és a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük, a két oldalt külön-külön az alsó sarkokból indítva. Mivel a teljes festendő felület karnyújtásnyi távolságból nem átlátható méretű, így ez a szerkesztett háló kulcsfontosságú a rajzolás szempontjából.

A látványterv alapján felrajzolt ábra fontosabb vonalait sötétbarna vonalakkal áthúztuk, és ugyanezzel a színnel a sötétebb tónusok helyét is aláfestettük. Ezek a vonalak az alapszínek felhordása után is halványan láthatóak maradnak, segítve így a festést, ugyanakkor a végleges képen már nem látszanak.
A kép nagyobb összefüggő felületeit széles ecsettel lealapoztuk a jellemző színekkel és folthatással. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket.
A logó és a feliratok festéséhez a helyszínen kiszedtük az elkészült sablonból a festendő részeket, majd maszkolószalaggal felragasztottuk a falra. Hengerrel egyenletesen, több rétegben átfestettük a sablont színek szerint, majd a maszk eltávolítása után vékony ecsettel kiegészítettük az összekötő sávok alatti hiányokat és ahol szükséges volt, javítottuk az egyenetlen széleket.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.

A falfestmény elkészítése 3 napot vett igénybe.