Gyümölcskosár - konya
2009.04.12.

Ez a kép az első klasszikus csendélet jellegű falfestményünk. Mérete nem túl nagy, így itt sokkal vékonyabb ecsetekkel dolgoztunk, mint általában, ezért kissé más technikát igényelt a festmény, mint megszoktuk.

Szerencsére nem csak falfestményeket szoktunk készíteni, hanem gyakran készítünk vászonra is különböző képeket, ezért nem volt idegen számunkra a vékonyabb ecsetek forgatása sem. Azért is fontosabb egy ilyen kisebb méretű képen a megfelelő részletgazdagság, -még ha természetesen a hasonló méretű vászonra festett képek részletességét messze nem is éri el- mert jellemzően sokkal közelebbről nézik, mint a nagyobb méretű festményeket.

 

A megrendelő kérésére olyan gyümölcsöket helyeztünk a kosárba, ami a kertjükben megterem. A gyümölcsöket próbáltuk, mint a reklámokban, kívánatosnak szó szerint harapnivalóknak ábrázolni. Figyelembe vettük az árnyékolásnál, hogy az ablak a kép jobb oldalán található.

 

Munka közben -alig egy délutános festményről van szó- a megrendelők is a helyszínen voltak és folyamatában megfigyelték a festést, ami sokat segített abban, hogy nem kellett izgulni, vajon mit fognak szólni hozzá a végén. A legizgalmasabb rész talán a ribizli elkészítése volt, de a szőlőszemek megfestése, hogy lédúsnak tűnjenek is csak látszólag egyszerű feladat.