Mercedes-Benz falfestmény - Kecskemét
2017.12.11.

16,9 × 4,5 m; 76 m²

Mercedes-Benz Kecskemét

A három grácia :) Az utóbbi pár év egyik legnagyobb szabású projektjén volt szerencsénk dolgozni december első felében. A fénykép igazán vissza sem adja a kép méreteit, melyet megfesteni is igazi kihívás volt.

Előkészületek

A dekorációs falfestés tervezését a helyszíni felmérés és a kapott tervrajzok alapjándigitális vázlatokkal kezdtük. A látványtervezésnél figyelembe vettük a falfelület elhelyezkedésétés láthatóságát is. A látványtervek és a kapott tervek alapján kiszámoltuk az anyagigényt és ilyenkor ellenőrizzük azt is, hogy meglévő eszközeinkből és festékeinkből megvan-e a megfelelő mennyiség az elkészítéshez.

A járművekhez megszerkesztettük a koordinátarendszert és sablonokat a nyomtatáshoz. A méretre igazított látványtervre a felület nagy mérete miatt négyzetrácsot szerkesztettünk, és ezt is több példányban kinyomtattuk a rajzoláshoz. A dekorációs festéshez szükséges színeket a látványterv alapján a megfelelő színkóddal kikevertettük.

Falfestés

A helyszínen szokás szerint maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket.

A falfestmény készítését a rajzolást segítő négyzetrács vonalainak, és a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük, a kép középpontjától indulva jobbra és balra, valamint felfelé és lefelé. Mivel a teljes festendő felület karnyújtásnyi távolságból nem átlátható méretű, így ez a szerkesztett háló kulcsfontosságú a rajzolás szempontjából.

A látványterv és sablonok alapján felrajzolt ábra fontosabb vonalait sötétbarna vonalakkal áthúztuk, és ugyanezzel a színnel a sötétebb tónusok helyét is aláfestettük. Ezek a vonalak az alapszínek felhordása után is halványan láthatóak maradnak, segítve így a festést, ugyanakkor a végleges képen már nem látszanak.

A kép nagyobb összefüggő felületeit  széles ecsettel lealapoztuk a jellemző színekkel és folthatással. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.

A falfestmény elkészítése 4 napot vett igénybe.