Nyugalom szigete - loft
2009.06.14.

Ez a falfestmény egy szórakozóhely exkluzív szobájába készült. A megrendelő kérése az volt, hogy az épület adottságai miatt sajnos, rendkívül nyomott arányú szoba terét vizuálisan növeljük meg.

A kép témáját és a kivitelezés módját ránk bízta. A helyszín felmérése után, mindenképpen olyan falfestményben gondolkodtunk, ami leginkább világos színeket és sok nyitott teret tartalmaz. A kreatív ötletelés végén úgy döntöttünk, hogy tengerpartot festünk. Erre azért esett a választás, mivel a tenger kékeszöld színe nyugalmat áraszt, egyben a nyitott horizont nagyítja a teret. A kompozíció kiválasztásának másik fő szempontja az volt, hogy ne szerepeljen túl sok aktív jelent a falon, mivel az elvonná a figyelmet a teljes összhatásról, és a falfestmény nem a nyugalmat sugározná. A szoba belső építészeti kialakítását is az elképzeléseink alapján valósítják majd meg (erről majd munkálatok befejezése után újabb cikket írunk).

A falfestés első lépése, az ennél a képnél nagyon fontos és jellegzetes horizontvonal magasságának meghatározása és megrajzolása volt. A horizontvonal magasságát úgy határoztuk meg, hogy az egy ülő ember átlagos szemmagasságában legyen.

 

A horizontvonal feletti részt égboltnak festettük. Kikevertünk egy égszín kéket, és ezzel lealapoztuk az égboltot, majd a kékeslila színnel először a felhők árnyékos részét, majd fehér színnel a felhők világosabb részét festettük meg a közelebbi felhőknek egyre több részletet adva. Majd a horizontvonal alatti résszel folytattuk. A tenger kékeszöld színeinek többféle árnyalatát kikeverve a tenger alapozásával folytattuk, ahol egy folyamatos átmenetet kellett kialakítani a színek között. Távolabbról nézve ezzel azt a hatást értük el, hogy a tenger térbe került, és a víz mélységének változását is érzékelni lehet. A képpel azt a hatást szerettük volna elérni, mintha a parton lennénk ezért a kép alsó részeit világos homoksárgára festettük.


Ezt követően egy kisebb szigetet alakítottunk ki a kép a bal oldalán és a falfestmény kétoldali zárásaként mindkét oldalon egy-egy távolba nyúló sziklafal alapjait helyeztük fel a falra. A sziget megfestését a homokpaddal kezdtük ezt követte a növényzet, majd az épületek alapszíneinek felvitelével folytattuk. Mint a falfestmény különálló kompozíciós eleme, először a sziget került teljes egészében kidolgozásra, olyan módon, hogy részleteket sötét színekkel lealapoztuk, majd a fény irányának megfelelően világos színekkel árnyékoltuk. A kétoldali sziklafalak elkészítése során kiemelkedő fontosságú volt, a helyes levegőperspektíva kialakítása. A sziklafal kialakításánál szintén a sötét színekkel alapoztunk, majd világosabb színekkel részleteztünk. A sziklafal kialakítása után növényzetet ültettünk a sziklákra, megfestettük a világítótornyot a kép jobb oldalán, majd a hosszú stéget a kép bal oldalán, ezzel is megtartva a két oldal részleteinek az egyensúlyát. A partra utolsó részletként a pálmafák kerültek fel, ezeknek először a törzseit, majd a leveleit festettük meg. A falfestmény utolsó elemeként a tulajdonos yachtja került kidolgozásra, ezt a yachtról készült fotó alapján festettük meg, úgy, hogy még a hajó rendszáma is felkerült a megfelelő helyre.