Inter Metál - Föld
2017.09.10.

2 × 2,5 m; 5 m²

Inter Metál - Csepel

A festmény egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkkal szembeni felelősségünkre, és persze az Inter-Metalra, ahol mi a körforgásos gazdaság szerint hasznos hulladékgazdálkodási tevékenységet végznek.

Előkészületek

A dekorációs falfestés tervezését a helyszíni felmérés és kapott fényképek alapján digitális vázlatokkal kezdtük. A látványtervezésnél figyelembe vettük a falfelület elhelyezkedését, láthatóságát, valamint a felületre jellemző megvilágítást is.

A kompozíció perspektívájának kialakításához a horizontvonalat és az enyészpontokat az álló emberátlagos szemmagasságához igazítottuk. Így lesz a falfestmény leginkább természetes, térbeli hatású.

Miután az ügyfél elfogadta, kinyomtattuk a falfestés végleges terveit és a témához kapcsolódó, összegyűjtött referenciaképeket is. A méretre igazított látványtervre a felület nagy mérete miatt négyzetrácsot szerkesztettünk, és ezt is több példányban kinyomtattuk a rajzoláshoz.

A dekorációs festéshez szükséges egyedi kék színt a látványterv alapján a megfelelő színkóddal kikevertettük.

Falfestés

A helyszínen szokás szerint maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket.

A falfestmény készítését a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük.

A látványterv alapján felrajzolt ábra fontosabb vonalait sötétbarna vonalakkal áthúztuk, és ugyanezzel a színnel a sötétebb tónusok helyét is aláfestettük. Ezek a vonalak az alapszínek felhordása után is halványan láthatóak maradnak, segítve így a festést, ugyanakkor a végleges képen már nem látszanak.

A kép nagyobb összefüggő felületeit hengerrel és széles ecsettel lealapoztuk a jellemző színekkel és folthatással. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.

A falfestmény elkészítése 2 napot vett igénybe.


Megrendelőnk leírása a falfestményről:

"A középső tájképen azt próbáltam elmondani, hogy a természet és az ember milyen harmóniát tud kialakítani itt a Földön, micsoda színek, formák, hangulatok változatossága teszi gazdaggá az életet. Ez olyan érték, amelyet egyrészt örököltünk, másrészt okosan tovább tudunk alakítani, fejleszteni, és kötelességünk vigyázni rá."