Őszi tájkép - nappali
2011.11.26.

Egy nagyon kedves hölgy keresett meg minket Budapest II. kerületéből, aki egy őszi tájképet választott, hogy a kisméretű hálószobáját optikailag nagyobbá tegye.  Valamint a nappalijából gyönyörű kilátás nyílik a budai hegységre, aminek hangulatát szerette volna becsempészni a másik szobájába is.

A megrendelő a falfestés látványtervének elkészítéséhez nagyon precízen lemérte a fal méretét, és előzetesen fotót is küldött róla, valamint kaptunk egy függöny darabkát is, és ezek az információk nagyban segítették a tervezés folyamatát.

A helyszínen a látványtervtől eltérően a meglévő ablak aljához igazítottuk a festett ablak magasságát is, elkerülve azt a hatást mintha ki akarnánk esni az ablakon. Többször szoktunk a helyszínen kisebb módosítást végezni, hiszen a helyszínen adódhatnak olyan ötletek, melyek még a tervezés fázisában nem merültek fel.

Első lépésben megszerkesztettük a festendő kép méretét és kereteit, majd meghatároztuk a horizontvonalat. Ezek után felvázoltuk a dombokat, és az előtér főbb motívumait.

Egyeztettük az égbolt kékjét a megrendelővel, itt arra törekedtünk, hogy minél világosabb kéket keverjünk ki és felülről lefelé haladva majdnem fehér színbe menjünk át.

Miután megszáradt az égbolt kékje, következett a háttér dombok alapozása. Hogy a dombok távolinak tűnjenek ezért telítettlen kékeszöld színt kevertünk ki. Ezek után festettünk a háttérbe egy távoli falut, a dombokra erdőket, szántóföldet, hogy részletes legyen a kép. Lealapoztuk az előteret amire rákerült két oldalt egy-egy rét. Majd középen megfestettük az őszi erdő részleteit. Az erdő színeit élénk őszi szinekkel tettük élethűvé. Erdők, fák festésénél nagyon bevált az a technika, hogy sötét színűre alapozzuk a lombot, majd folyamatosan hordjuk fel a lomb formájának megfelelően a világosabb élénkebb színű foltokat.

A tájkép megfestése után következett a függöny megfestése az eredeti függöny színe és mintázata alapján. Eredeti elképzelésünk szerint a függönyre a gyűrödéseket is felfestettük volna, de az árnyékolást a végén elhagytuk, így azt a hatást értük el, mintha a függöny ki lenne húzva. A függöny festésével egy időben megfestettük az ablakkeretet. A sarkait finoman árnyékoltunk, majd vékony lazúros ecsetvonásokkal érzékeltettük az ablaküveget.