Naszályi óvoda - homlokzat
2011.09.04.

Már 3. éve folytatjuk azt a hagyományt, hogy keresünk egy intézményt ahová felajánlhatjuk munkánkat. Ebben az évben a naszályi óvodát választottuk, amire az egyik kedves ismerősünk hívta fel a figyelmünket. Az óvoda vezetői nyitottak voltak a kezdeményezésünkre és közösen ki is választottuk a falat amire később a falfestményt készítettük.

Az alapötlet kitalálását az óvodára bíztuk, egy kreatív kolléganő készített egy ceruzarajzot, aminek alapján elkészítettük egy szines látványtervet.

A képen olyan szimbólumokat használtunk, amiben megjelenik a négy elem: a tűz, a víz, a föld; és a levegő. Megjelenik maga a falu, mint lakhely; a gólya, mint gyerekáldás, a sétáló gyermekpár, mint maguk az óvodások, és különböző állatok, mint családok.

Játékos mókusok, büszke őzikék, és a bájós nyuszik. Dísziti még a képet ezen kívül, tojásrakó madarak, dolgos harkály, bölcs bagoly, fürge fecske, merész béka.  A kompozíciót a természet veszi körül, füves mező, sok-sok virággal, és fákkal.

 

Munkánkat nagyban segítette Torma Bianka aki tudását két héttel korábban a tatabányán rendezett Szelim-napi regélő színpadi hátterének megfestésekor bizonyította. Az óvoda részéről Palástiné Kata aki az első vázlatot is készítette, valamint Máriásné Pőcze Márta az óvoda vezetője aki a kép tartalmi elemeit megálmodta.

 

A remekül előkészített sima falra felrajzoltuk a vázlat fő vonalait. Az alapozást a nap színátmenetének kialakításával valamint a rét zöldjének festésével kezdtük. Ezt követte a fák törzseinek és lombjainak alapozása. Mivel többen voltunk az alapszínek elkészülése után szétosztottuk a feladatokat.

Így közel egy időben készült el a napsugarak, a réten a fűcsomók, a horizonton az erdő és a falu, az ösvény és a fák kérge.

Ezek után fényeztük és részleteztük a természetet.

A természet megfestése után következtek az élőlények.

Az eredeti látványtervtől melyen angyalkák szerepeltek egy festés közben született döntés alapján tértünk el. Úgy éreztük, hogy sokkal természetesebb valósághűbb lesz a falfestmény így a gyermekekhez is közelebb áll majd a kép.

Mivel Bianka nagy kedvenvei a madarak, ezért a nagy fakopáncsot, a baglyot, a fecskét rá bíztuk. Ezeket már önállóan rajzolta fel a falra. Nyuszikat és az őz családot Gyula irányításával Kata festette meg, a gyerekek a gólya és a béka Gréta feladatai voltak. A mókusokat Gyula és Bianka közösen alkották meg.

 

Szívből reméljük, hogy sok kisgyermeknek okozunk örömteli pillanatokat amikor a falra tekintenek!