Neptun Mauthausenben
2017.03.15.

4 × 2,5 m; 10 m²

Hotel Mauthausen

Ez a kép azért volt különleges kihívás számunkra, mert a kép kezdése előtti estén derült ki maga a téma, és a kezdés napján tudtuk meg, hogy milyen falon fogunk dolgozni.

Előkészületek

A dekorációs falfestés tervezését szóbeli egyeztetés alapján ceruzavázlattal kezdtük. Mivel azt sem tudtuk, hogy pontosan mekkora lesz a fal, így benne volt a lehetőség, hogy a felület megtekintése után új tervet kell készíteni az első vázlat alapján, de hatalmas szerencsével a vázlat egészen pontosan 1:10 méretarányú lett, és a horizont magassága is stimmelt.

Falfestés

A helyszínen szokás szerint maszkolószalaggal és takarófóliával fedtük le a festéktől és szennyeződéstől óvni kívánt felületeket.

A falfestmény készítését a rajzolást segítő négyzetrács vonalainak és a fontosabb geometrikus formák felszerkesztésével kezdtük. Mivel a teljes festendő felület karnyújtásnyi távolságból nem átlátható méretű, így ez a szerkesztett háló kulcsfontosságú a rajzolás szempontjából.

A látványterv - ami jelen esetben egy szál ceruzavázlat volt - alapján felrajzolt ábra fontosabb vonalait sötétbarna vonalakkal áthúztuk, és ugyanezzel a színnel a sötétebb tónusok helyét is aláfestettük. Ezek a vonalak az alapszínek felhordása után is halványan láthatóak maradnak, segítve így a festést, ugyanakkor a végleges képen már nem látszanak.

A kép nagyobb összefüggő felületeit hengerrel és széles ecsettel lealapoztuk a jellemző színekkel. A részleteket a kompozícióban térben hátulról előre haladva dolgoztuk ki, először a sötét tónusokkal, majd egyre világosabb színekkel festettük meg a fényes részeket, csúcsfényeket és reflexfényeket.

A kép véglegesítése után eltávolítottuk a maszkokat és a takarófóliákat.

A falfestmény elkészítése 1 napot vett igénybe.